Tokaji aszú

A tokaji aszú vagy röviden aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség.

A Tokaji borok közöl a leghíresebb. Évszázados technológiával készül, melynek alapja az aszúsodott szőlőszeme kései szüretelése. Ezt követi a különleges borkészítési eljárás.

A 6 puttonyos aszútól magasabb beltartalmú értékekkel rendelkező bor, a Tokaji aszúesszencia.

Technológia:

Az aszúszemeket szemenként válogatják, ezzel kezdődik a szüret ,szemenként kézzel kicsipegetik az aszúsodott szemeket a fürtből.

Régen faputtonyokba gyűjtötték, összezúzták, majd egy kádban elegyítették 136,6 liter azonos évjáratú musttal vagy borral, 1-1,5 napig áztatták azért, hogy kioldódjon az aszúszem cukor, sav- és íz tartalma.

Az úgynevezett aszútésztát kipréselték, és a mustot hordókba töltötték, hogy kierjedjen. A 136,6 liter egy gönci hordó űrtartalma. Az aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszút áztatnak egy gönci hordó borban 3, 4, 5 ,6 puttonyos. A bortörvény előtt az aszú borokat minimum addig kellett érlelni ahány puttonyos volt, így azok 3-6 év késéssel kerültek forgalomba.

A jelenlegi előírás szerint a forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig kell érlelni, ebből legalább 2 évig fahordóban. Manapság nem puttonnyal és gönci hordóval mérik, de az eljárás ugyanaz.

A pincék falát vastagon borító-a vidékre egyedülálló módon jellemző, csak itt és a Rajna menti pincékben található - nemes pincepenész, a Cladosporium cellare biztosítja éréskor az aszú különleges minőségét. 8-10 éves korában éri el palackképességét. A legjobb minőségű tokaji aszút TokajTarcalTolcsvaMád és Tállyaközségek környékén készítik.