PINCÉSZETEK

Evinor

1994-ben alakult családi pincészetünk. Azóta folyamatosan dolgozunk, hogy megkedveltessük a TOKAJIT ismerő és még nem ismerő emberekkel vidékünk csodálatos kincsét!

Harsányi pincészet

A Harsányi család a sárospataki Megyer-hegy oldalában lévő Ciróka Dűlőn már több mint száz év óta folytat gazdálkodást. A család legfiatalabb tagja két éve vette át a birtokot, magával hozva a legmodernebb technológiákat és szőlészeti filozófiákat. Kézműves borászatunk jelentős terméskorlátozással készít furmintot, sárga muskotályt és aszút, jelenleg hat kehtárnyi területen.

A feldolgozó kialakításakor figyelembe vettük a legmodernebb irányelveket és technológiákat. Rozsdamentes acéltartályokkal biztosítjuk a folyamatok megfelelő kontrollját, de a Tokaji régióra jellemző oxidatív módon az érlelés 5 hl-es erdőbényei hordókban történik. A borokat a fajták jellegzetességeinek és egyedi tulajdonságaiknak megfelelően gondozzuk. Különlegesen illatos sárga muskotályunk, mely a hölgyek kedvence, reduktív technológiával készül.

6.jpg4.jpg

A Götz Pincészet

Egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található meg, ami Sárospataktól mintegy 3 kilométer távolságra fekszik. A faluban két pincesor található meg, a Kőporosi és a Gombos-hegyi, 2002 óta mindkettő a világörökség részét képezi. Családi vállalkozásunk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. Ezek kiváló lehetőséget adnak arra, hogy az összes típusú tokaji bort elkészítsük. A déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű dűlőiben a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható.

A szőlőültetvények Tolcsván a Kincsem és a Bartalos, Sárazsadány határában a Zsadányi, és Sárospatak közelében a Csécsi, a Darnő és a Szegfű dűlőkbenhelyezkednek el.

Tokaj Portius

Tokaj-hegyalja egyik világöröksége a Gombos-hegyi pincesor, mely Sárospataktól 3 km-re, Hercegkút határában fekszik. A Gombos-hegy maga gyönyörű kirándulóhely, növény- és állatvilágával, a hegytetőre vezető Kálváriával. Csodálatos panorámája a közeli városra, hegyekre, és a Bodrog folyóra nyílik.

A pincék négy emeleten, egymás fölötti sorokban idézik a hagyományos pincekultúrát, a régi paraszti világ életformáját. Ezen a pincesoron épült 2006-ban a Portius Pince, mely külső homlokzatával igyekezett nem megtörni az épített hagyományokat. Belső világában egy elegáns, méreteiben látványos, egyszerre modern és hagyományos pincét találunk itt. Alkalmas a szüreti szőlőfeldolgozástól, a borok érlelésén át a borok születési helyükön történő bemutatásukra, borkóstolására egyaránt.

Szalóczy pincészet

A pincészet Tállya  található. Tállya Tokaj-hegyalja egyik legrégebbi települése. A falut körülvevő hegyoldalakon  évszázadok óta termeljük a tokaji borok alapanyagául szolgálószőlőt és az aszú szemeket. A családunk 2-3 generációra visszamenőleg is foglalkozott már a szőlőműveléssel és a borkészítéssel. Már gyerek- korom óta szüleim és nagyszüleim mellet segédkeztem a szüreti munkákban, ezáltal már gyermekként belém ivódott a szőlő iránti szeretet.

Jelenleg családom fő tevékenysége, közel 10 ha területen gazdálkodunk.